czwartek, 6 sierpnia 2015

Marynowane ogórki z musztardą

Przepis na marynowane ogórki z musztardą mama dostała od swojej znajomej.



Składniki:

  • 5 kg ogórków
  • 9 szklanek wody
  • 2 szklanki octu
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 10 łyżeczek musztardy
  • 6 łyżeczek soli
  • 20 sztuk ziarenek ziela angielskiego
  • gorczyca
  • 10 liści laurowych (mama daje świeże z drzewka laurowego)
Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy w słupki. Wkładamy je dość ściśle do słoików. Wodę, ocet, cukier, miód, musztardę, sól, ziele angielskie, gorczyce i liście laurowe zagotowujemy, odcedzamy i ogórki zalewamy zalewą. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy 15 min.


SMACZNEGO!!!