sobota, 15 sierpnia 2015

Rolada z bitą śmietaną, musem malinowym i malinami

Rolady  są wspaniałe bo są lekkie, mają też cudowną zaletę robi się je szybko i są proste w wykonaniu. Jedyną trudnością może być ich zwinięcie, mama opanowała to super i to ona je zwija. Namawiała mnie żebym spróbowała, jednak troszkę się boję że ją połamię. Pewnie następnym razem spróbuję, bo mama stwierdziła że jak się połamię to najwyżej zrobimy jakiś deser z biszkoptem, a ja przynajmniej będę umiała już ją zwinąć.



 
 
Składniki:
 
  • 70 g mąki pszennej
  • 3 łyżki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 50 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ciepłej wody
Masa:
 
  • 0,5 l śmietany 36 %
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 350 g malin
  • 5 łyżek gorącej wody
  • + łyżka cukru pudru
 
Przygotowanie:
 
Mąkę pszenna i ziemniaczaną mieszamy razem i przesiewamy. Żółtka ubijamy z jednym i drugim cukrem pudrem, oraz z ciepłą wodą, stopniowo dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy masę delikatnie mieszając.
Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki wyłożonej papierem i pieczemy 15 min. w tem. 180 stopni. Zaczekać 5 - 10 minut aż foremka  wystygnie, wyjąć ciasto z formy położyć na nim lekko wilgotną ścierkę i odwrócić na drugą stronę. Mama zawsze każe mi wcześniej obciąć i wyrównać boki ciasta. Zdjąć papier i zwinąć roladę za pomocą ścierki.
Żelatynę rozrobić w gorącej wodzie. 150 g malin zmiksować z 1 łyżką cukru pudru. Połowę rozpuszczonej żelatyny dodać do musu malinowego i wymieszać.
Śmietanę 36 % ubić z cukrem pudrem, dodać pozostałą część żelatyny i wymieszać z musem malinowym. Odstawić na 30 min. do lodówki do schłodzenia.




 
Rozwinąć roladę posmarować ją musem na boku ułożyć maliny i zwijać roladę. W trakcie dołożyć trochę malin.
Dekorować dowolnie.

 
 
 
 
SMACZNEGO!!!