wtorek, 18 sierpnia 2015

Chia z pomarańczami

Wszyscy mieli Chia mam i ja. ;)
Mama wstała dzisiaj wcześniej i przygotowała śniadanie z nasion Chia, które leżały u nas i leżały już od co najmniej 2 mies. Kupiła je za namową Matka Polka w UK. Tak czasem z mamą mamy że coś kupimy, a to coś musi odczekać trochę na swoją kolejkę.
Nasiona Chia to inaczej Szałwia Hiszpańska pochodząca przede wszystkim z rejonów Ameryki Płd.. Podobno była spożywana już 4 tys. lat temu przez plemiona amerykańskie. Jest wysokoenergetyczna, zmniejsza uczucie głodu. Zawiera bardzo duże ilości kwasów Omega 3 i Omega 6, jak również
wapń, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk i magnez. Nie powinno się ich spożywać jednak w nadmiarze. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 3 łyżek (około 15 g), natomiast Europejskie przepisy przewidują, że można ją stosować w wyrobach piekarskich w maksymalnej ilości 5 %.



Składniki:
  • 3 łyżki nasion Chia
  • 0,5 szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 krojone pomarańczo
  • 1 łyżka miodu
  • garść musli
Przygotowanie:

Nasiona Chia zalać świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, dodać miód, zamieszać i w stawić do lodówki na 30 min., co jakiś czas mieszając.
Chia wlać do połowy szklanki, na wierzch wylać jogurt, wrzucić cząstki pomarańczy, posypać musli i na górze położyć pomarańcze.

SMACZNEGO!!!

* Informacje o Nasionach Chia napisała mama. Pochodzą one z opakowania producenta i strony Poradnik Zdrowie.