niedziela, 23 sierpnia 2015

Misz Masz - Biszkopt czekoladowy z malinami

Wczoraj tatuś miał imienny i mieli przyjść do nas goście. Więc musiałam z mamą zrobić coś pysznego.
Mama uwielbia ułatwiać nam życie i robić zawsze coś po swojemu. Miałyśmy zrobić ciasto malinowe , a mama w ostatniej chwili zmieniła zdanie i zrobiłyśmy misz masz. Biszkopt z przepisu Małej cukierenki, tylko zamieniłyśmy białą czekoladę na mleczną, mus z Cakes by Kejt, a wzorem mama się zainspirowała z Passionfruit.
Ciasto zachwyciło gości. Na początku chcieli po jednym maleńkim kawałeczku podzielonym jeszcze na pół, a później chcieli dokładki. Biszkopt był bardzo lekki i puszysty, ze wspaniałym posmakiem czekolady, masa delikatna i kremowa. Super się uzupełniała.
 
 


 
 
Składniki:

Biszkopt:
 
  • 100 g mąki tortowej
  • 150 g cukru drobnego
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 130 g czekolady mlecznej

Masa malinowa:
 
  • 600 g malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 3 łyżki cukru
 Krem:

  • 500 ml śmietany 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone

Przygotowanie:

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. 500 g malin zmiksować z cukrem i dodać do nich galaretkę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Na koniec ubijania dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Mąkę z solą, sodą i proszkiem wymieszać przesiać i wymieszać łyżką z masą jajeczną.
Ciasto wylać na prostokątną blachę taką jak w wyposażeniu kuchenki i piec 20 min. w tem. 180 stopni.
Na ciasto położyć ścierkę, przyłożyć drugą blachę i delikatnie obrócić, zwinąć ja do normalnej rolady w ścierkę zaczekać aż wystygnie.
Śmietanę z cukrem pudrem i mascarpone ubić na sztywną masę.
Ciasto rozwinąć ze ścierki i przełożyć do keksówki na spód wyłożyć część masy malinowej i krem ze śmietany i mascarpone (odrobinę zostawić na zdobienie góry ciasta), na masę wyłożyć pozostałą część malin i resztę masy malinowej. Ciasto zamknąć (to będzie spód). Odwrócić keksówkę na talerz i włożyć do lodówki na 2 - 3 godz. Wyciągnąć ciasto i ściągnąć keksówkę. Zdobić wedle uznania.
 
 
 
 

 SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nie ma lepszego ciasta biszkoptowego jak czekoladowy i ja jestem zdania, że w sumie to na ten moment jest moje ciasto numer jeden. Tym bardziej jeśli przygotowuję je z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ to mogę być pewna, że biszkopt czekoladowy wyjdzie super.

    OdpowiedzUsuń