czwartek, 6 sierpnia 2015

Kompot cynamonowo - miętowy z papierówki

Mama przygotowała nam już całkiem sporo przetworów na zimę. Kompotów nie robi zbyt dużo, bo część owoców mrozi i robimy kompoty w razie potrzeby. U babci na targowicy kupiła jednak tym razem swoje ukochane jabłka papierówki i zrobiła nam z nich kompot. Tym razem do słoików włożyła po gałązce mięty, żeby kompot miał jej lekki posmak.
 

 
 
Składniki:
 
  • 1 kg jabłek papierówek
  • 2 łyżki cukru na słoik
  • gałązki mięty
  • laski cynamonu (najlepiej cieniutkie)
  • woda
Przygotowanie:
 
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazdka nasienne i wrzucamy je do słoików, tak do połowy każdego. Laski cynamonu łamiemy na małe kawałki i do każdego słoika wrzucamy kawałeczek laski, wsypujemy 2 łyżki cukru i wkładamy po gałązce mięty. Całość zalewamy zimną wodą, zamykamy słoik i pasteryzujemy 20 minut od zagotowania się wody. Zimą jak znalazł.
 
SMACZNEGO!!!