Składniki:
- 5 kg ogórków
- 0,5 kg marchwi
- 0,5 kg czerwonej papryki
- 2 kg cebuli
- 0,5 główki czosnku
- 3 łyżki soli
- pieprz
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki oleju
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w plastry (za nas robi to robot), cebulę kroimy w krążki, dodajemy sól i mieszamy. Całość zostawiamy na 1,5 godz. Po tym czasie odlewamy sok i dodajemy pozostałe składniki: paprykę pokrojoną w kostkę, a marchewkę pokrojoną w plasterki dodajemy wyciśnięty czosnek, pieprzymy do smaku, mieszamy wszystkie składniki i zalewamy zalewą (wszystkie składniki zalewy wcześniej mieszamy). Zostawiamy to na 12 godz. Mama przykrywa miskę srebrna folią. Po tym czasie sałatkę nakładamy do słoików i pasteryzujemy 15 min.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz