Kolejnym z przetworów który się u nas pojawia jest marynowana papryka. Najbardziej lubi ją tatuś, choć i my czasem lubimy sobie jej troszkę zjeść.
Składniki:
- 5 kg papryki
- 2 szklanki octu
- 10 łyżek cukru
- 8 łyżek miodu (używamy wielokwiatowego)
- 10 liści laurowych (mama ma drzewko laurowe więc używamy świeżych)
- 20 sztuk ziarenek ziela angielskiego
- 4 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek po łyżce na słoik
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, wycinamy gniazdka i kroimy w paski. Ocet, cukier, miód, liście laurowe,ziele angielskie i sól dajemy do garnka i gotujemy zalewę. Do zagotowanej zalewy partiami wkładamy paprykę i gotujemy 5 minut, po czym wyjmujemy paprykę i wkładamy ją do słoika. Zalewę przecedzamy i wlewamy do słoika, do każdego słoika dodajemy łyżkę oliwy. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz