piątek, 7 sierpnia 2015

Marynowana papryka

Kolejnym z przetworów który się u nas pojawia jest marynowana papryka. Najbardziej lubi ją tatuś, choć i my czasem lubimy sobie jej troszkę zjeść.
 
 
 
Składniki:
 
  • 5 kg papryki
  • 2 szklanki octu
  • 10 łyżek cukru
  • 8 łyżek miodu (używamy wielokwiatowego)
  • 10 liści laurowych (mama ma drzewko laurowe więc używamy świeżych)
  • 20 sztuk ziarenek ziela angielskiego
  • 4 łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek po łyżce na słoik
 
Przygotowanie:
 
Paprykę myjemy, wycinamy gniazdka i kroimy w paski. Ocet, cukier, miód, liście laurowe,ziele angielskie i sól dajemy do garnka i gotujemy zalewę. Do zagotowanej zalewy partiami wkładamy paprykę i gotujemy 5 minut, po czym wyjmujemy paprykę i wkładamy ją do słoika. Zalewę przecedzamy i wlewamy do słoika, do każdego słoika dodajemy łyżkę oliwy. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
 
SMACZNEGO!!!