niedziela, 16 sierpnia 2015

Sałatka szwedzka

Tą sałatkę mama robiła inaczej. Tym razem skorzystała z przepisu Margarytki. Sałatka była tak pyszna że to jej drugie podejście do niej tym razem jednak przepis nieco zmieniła i zamiast części cukru mama dodała miodu, dała też więcej marchwi i cebulę bo tak lubimy.




Składniki:

  • 5 kg ogórków
  • 1 kg marchwi
  • 2 duże cebule
  • 18 szklanek wody
  • 1 szklanka soli
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • gorczyca
Zalewa:

  • 6 szklanek wody
  • 4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki miodu
  • 4 szklanki octu 10%

Przygotowanie:

Ogórki i marchewkę myjemy i  kroimy w plasterki (ułatwiamy sobie pracę robotem). Sól rozpuszczamy w wodzie, zalewamy ogórki i tak zostawiamy na 3 godziny, co jakiś czas mieszając, żeby ogórki dobrze przeszły roztworem.
W tym czasie przygotowujemy słoiki, do każdego z nich wkładamy po 1/2 łyżeczki gorczycy, 2 ziarnka ziela angielskiego, 2 ziarnka pieprzu. Na dno wrzucamy plasterki marchwi i po krążku cebuli.
Wszystkie składniki z zalewy gotujemy. Ogórki odcedzamy nakładamy do słoików zalewamy gorącą zalewą i zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 10 minut.

SMACZNEGO!!!