Składniki:
- 5 kg ogórków
- 1 kg marchwi
- 2 duże cebule
- 18 szklanek wody
- 1 szklanka soli
- ziele angielskie
- pieprz
- gorczyca
- 6 szklanek wody
- 4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki miodu
- 4 szklanki octu 10%
Przygotowanie:
Ogórki i marchewkę myjemy i kroimy w plasterki (ułatwiamy sobie pracę robotem). Sól rozpuszczamy w wodzie, zalewamy ogórki i tak zostawiamy na 3 godziny, co jakiś czas mieszając, żeby ogórki dobrze przeszły roztworem.
W tym czasie przygotowujemy słoiki, do każdego z nich wkładamy po 1/2 łyżeczki gorczycy, 2 ziarnka ziela angielskiego, 2 ziarnka pieprzu. Na dno wrzucamy plasterki marchwi i po krążku cebuli.
Wszystkie składniki z zalewy gotujemy. Ogórki odcedzamy nakładamy do słoików zalewamy gorącą zalewą i zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 10 minut.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz