Mama przygotowała nam już całkiem sporo przetworów na zimę. Kompotów nie robi zbyt dużo, bo część owoców mrozi i robimy kompoty w razie potrzeby. U babci na targowicy kupiła jednak tym razem swoje ukochane jabłka papierówki i zrobiła nam z nich kompot.
Składniki:
- 5 kg jabłek papierówek
- 2 łyżki cukru na słoik
- 0,5 łyżki cukru waniliowego na słoik (używamy swojego)
- laski cynamonu (najlepiej cieniutkie)
- woda
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazdka nasienne i wrzucamy je do słoików, tak do połowy każdego. Laski cynamonu łamiemy na małe kawałki i do każdego słoika wrzucamy kawałeczek laski, wsypujemy 2 łyżki cukru i 1/2 łyżki cukru waniliowego. Całość zalewamy zimną wodą, zamykamy słoik i pasteryzujemy 20 minut od zagotowania się wody. Zimą jak znalazł.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz