czwartek, 20 sierpnia 2015

Francuskie kuferki z jabłkami

Dużo koleżanek prosi mnie o proste przepisy, które one również mogą zrobić. To właśnie taki przepis. To ciasteczka idealne i bardzo, bardzo proste. Bez problemu zrobi je nawet małe dziecko. Dlatego polecam je szczególnie, każdemu kto dopiero uczy się gotować. Dodatkowo są pyszne i szybkie, idealne kiedy ktoś ma przyjść w ostatniej chwili do nas w odwiedziny.

 
 
Składniki:
 
  • mrożone ciasto francuskie
  • jajko (żółtko i białko oddzielnie)
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżka mielonych orzechów
  • 100 g brązowego cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • pół łyżeczki cynamonu
 
Przygotowanie:

Jabłka myjemy przekrawamy na pół, wykrawamy pestki i kroimy je w grubsze plastry. Zasypujemy je cynamonem, łyżką orzechów i migdałów (orzechy i migdały nawet po odcedzeniu przylegają do jabłek).  Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy pół szklanki cukru. Gotujemy a jak woda z cukrem się zagrzeje i zacznie już lekko bulgotać wrzucamy jabłka i gotujemy 3 - 5 min (mają być tylko lekko miękkie). Odcedzamy.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i lekko rozmrażamy (wystarczy 5 - 10 min), kroimy je na równe prostokąty, w co drugim prostokącie wykrawamy środek. Całe prostokąty układamy na formie wyłożonej papierem i smarujemy białkiem, na nich układamy ciasto z wyciętym środkiem, które smarujemy białkiem. Z resztek ciasta wycinamy ozdobne kwiatki i przyklejamy je na bokach ciasta. W wycięty środek układamy plasterki jabłek. Boki ciasta smarujemy żółtkiem i całość  posypujemy odrobiną brązowego cukru.



Pieczemy 20 min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.


 
SMACZNEGO!!!