sobota, 8 sierpnia 2015

Ogórki kanapkowe

Bardzo lubimy ogórki kanapkowe, jednak mama nigdy ich nie robiła. Przepis znalazła u Margarytki i zdecydowała się je zrobić.


Składniki:
  • 3 kg ogórków (mama miała bardzo duże ogórki, średnie są zdecydowanie lepsze)
  • 1 l wody
  • 3,5 szklanki octu 10%
  • 3,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
  • 20 ziaren ziela angielskiego
  • 2 płaskie łyżki kurkumy
  • 2 płaskie łyżki soli
Przygotowanie:

Ogórki mama umyła i pokroiła je wzdłuż w plastry. Plastry nałożyła do słoików. Wodę z cukrem i przyprawami zagotowała, po czym dodała ocet i gotowała wszystko 5 min. Zalewę przecedziła i zalała nią ogórki w słoikach. Słoiki pasteryzowała od zagotowania wody 10 min.

SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Bardzo kwaśne będę w proporcji 1:1 (prawie). Ja dałabym mniej octu i cukru. Czy ktoś robił może doradzić.

    OdpowiedzUsuń