środa, 22 lipca 2015

Biały czekoladowy mus z malinami

Pisałam wam że wyczarowałam deser. Mama pokazała mi jak jej znajoma Mała Mi z AS w kuchni już kilkakrotnie otwierała książkę i wyskakiwały jej z niej ciasta. Co się na próbowałam otwierałam wszystkie książki i nic z nich nie chciało wyskoczyć. Wreszcie wzięłam czarodziejską różdżkę wypowiedziałam zaklęcie i pojawiły się deserki. Nie wiem teraz czy warto, żebym pisała przepisy skoro to było takie proste. Napiszcie czy wam też się udała ta sztuczka?
Tak na wszelki wypadek, gdyby deser nie chciał wam wyskoczyć ze zdjęcia podam przepis.

Przepis pochodzi z książki ciasta i desery czekoladowe. Podaje składniki na połowę porcji i nieco zmniejszyłyśmy z mamą ilość białka.
 

Składniki:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 1 szklanka zimnej kremówki 36 %
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny 
  • 0,5 łyżki wrzącej wody
 

Przygotowanie:
 
Żółtka ubijamy. Czekoladę roztapiamy w mikrofali, lub kąpieli wodnej i stopniowo dodajemy ją do żółtek cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodajemy pół łyżki wrzącej wody, po czym odstawiamy masę na chwilę żeby przestygła.
Białko ubijamy na sztywną pianę. To samo robimy ze śmietaną kremówką. Masę czekoladową łączymy z sokiem z cytryny, delikatnie mieszamy ze śmietaną kremówką, a na końcu dodajemy pianę  z białka. 
Mus przekładamy do czekoladowych pucharków lub szklanych pucharków. Zdobimy malinami. Chłodzimy w lodówce 3-4 godz.
 
    
SMACZNEGO!!!