O zrobieniu muffinkowego bukietu marzyłam od dawna. I wreszcie mama zgodziłą się że go zrobimy. Różyczki wyszły mi tak ładne i tak pięknie pachnące różą, że przyleciały do nas piękne kolorowe motyle ze Słodki Świat i usiadły na nich. Z tej ilości składników wychodzi mi 8 muffinek.
Składniki:
- 140 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 115 g masła
- 115 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka nalewki różanej (mama też używa swojej przepis pojawi się wkrótce na blogu)
- 2 łyżki mleka
- 175 g masła
- 1 łyżka wody różanej (przepis na wodę różaną)
- 350 g cukru pudru
- kolorowe barwniki
- kilka sztuk kolorowych motyli
- kawałek gąbki florystycznej
- ładna doniczka
- zielona organza
- wykałaczki
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier, lekko ubite wcześniej jajka, nalewkę różaną i mleko i na średnich obrotach mieszamy w mikserze, do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto nakładamy lekko ponad połowę do papilotek i pieczemy około 20 min. w rozgrzanym wcześniej piekarniku w tem 180stopni. Po upieczeniu odkładamy je do wystygnięcia.
Kiedy muffinki się pieką przygotowujemy krem. Masło i wodę różaną miksujemy na gładki krem, powoli wsypując do niego cukier puder. Miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Krem dzielimy na 2-3 miseczki zależnie ile kolorów chcemy uzyskać i do każdej miseczki z kremem dodajemy odrobinę barwnika i mieszamy.
Kiedy muffinki są już chłodne, a za bardzo wyrosły ścinamy im końcówki. Krem nakładamy do woreczka z odpowiednią tylką i robimy różyczki. Muffinki nabijamy na wykałaczki i wbijamy w gąbkę florystyczną. Gotowe.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz