Składniki:
- 4 pstrągi
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
- przyprawa do ryby
- bazylia
- majeranek
- listki bazylii, mięty, melisy
- czosnek
- cytryna
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
Pstrągi były świeżuteńkie dopiero co złowił i przywiózł nam je wujek. Mogą być jednak takie ze sklepu i częściej musimy się zadowolić takimi. Przekrawamy je na pół i myjemy pod bieżącą wodą. Do miski wlewamy oliwę z oliwek dodajemy bazylię, majeranek, przyprawę do ryb, sól, pieprz, dwa ząbki czosnku wyciskamy i dodajemy, po czym mieszamy wszystko. Następnie nacieramy tym ryby, kładziemy na nie listki świeżej bazylii, mięty i melisy i polewamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane ryby zawijamy każdą oddzielnie w aluminiową folię i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 30 maksymalnie 40 minut. I mamy pyszną rybkę na piątkowy postny obiad.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz