To tarta której mama nauczyła się piec na kursie. Wystarcza na 4 małe tarty. W domu jej jeszcze same nie robiłyśmy, ale na pewno zrobimy.
Składniki:
Ciasto kruche ścierane kakaowe:
- 100 g mąki
- 60 g masła
- 3/4 łyżeczki (3,5 g) proszku do pieczenia
- 25 g cukru
- 1 żółtko
- 4 g kakao
- 5 białek
- 250 g cukru
- wanilia
- cytryna
Śliwki:
- 560 g śliwki (mogą być zarówno, mrożone jak i świeże)
- 80 g cukru brązowego
- cynamon
Przygotowanie:
Ciasto kruche ścierane kakaowe:
Wszystkie produkty sypkie należy połączyć w misce. Wlać do ich żółtko, oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Po czym zagnieść szybko ciasto i odstawić do zamrożenia. Zamrożone ciasto wyjąć strzeć na tarce i wyłożyć nim foremki. Po czym włożyć na 30 min do lodówki do wychłodzenia.
Beza:
Białko ubić i cały czas ubijając dosypywać stopniowo cukier. Na koniec ubijania dodać wanilię i sok z cytryny.
Śliwki:
Cukier skarmelizować na sucho, wrzucić do niego śliwki i smażyć do miękości na koniec posypać cynamonem.
Na przygotowane schłodzone ciasto poukładąć śliwki, na śliwki rękawem cukierniczym nałożyć bezę wysoko w górę na kształt choinki. Posypać cynamonem.
Piec 40 min. w tem. 150 stopni (góra - dół).
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz