środa, 22 lipca 2015

Tarta ze śliwką i bezą na kruchym ścieranym kakaowym spodzie


 
To tarta której mama nauczyła się piec na kursie. Wystarcza na 4 małe tarty. W domu jej jeszcze same nie robiłyśmy, ale na pewno zrobimy.
 
Składniki:
 
Ciasto kruche ścierane kakaowe:
  • 100 g mąki
  • 60 g masła
  • 3/4 łyżeczki (3,5 g) proszku do pieczenia
  • 25 g cukru
  • 1 żółtko
  • 4 g kakao
Beza:
  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • wanilia
  • cytryna 

Śliwki:
  • 560 g śliwki  (mogą być zarówno, mrożone jak i świeże) 
  • 80 g cukru brązowego
  • cynamon

 Przygotowanie:

 
Ciasto kruche ścierane kakaowe:
Wszystkie produkty sypkie należy połączyć w misce. Wlać do ich żółtko, oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Po czym zagnieść szybko ciasto i odstawić do zamrożenia. Zamrożone ciasto wyjąć strzeć na tarce i wyłożyć nim foremki. Po czym włożyć na 30 min do lodówki do wychłodzenia.  
Beza:
Białko ubić i cały czas ubijając dosypywać stopniowo cukier. Na koniec ubijania dodać wanilię i sok z cytryny.
Śliwki:
Cukier skarmelizować na sucho, wrzucić do niego śliwki i smażyć do miękości na koniec posypać cynamonem.
Na przygotowane schłodzone ciasto poukładąć śliwki, na śliwki rękawem cukierniczym nałożyć bezę wysoko w górę na kształt choinki. Posypać cynamonem.
Piec 40 min. w tem. 150 stopni (góra - dół).    
  
SMACZNEGO!!!