środa, 4 listopada 2015

Ciasto orzechowe z nadziewanymi jabłkami

Ten kto lubi nadziewane jabłka na pewno polubi to ciasto. Robi się je szybko i jest bardzo smaczne. Na ciepło smakuje wspaniale.



Składniki:

  • 9 szt. małych jabłek
  • 100 g mielonych orzechów
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 50 g masła
  • cynamon
Masa:

  • 25 g mielonych orzechów
  • 25 g mielonych migdałów
  • 25 g marcepanu
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, odcinamy czubki i wydrążamy środki. Orzechy, migdały, marcepan i miód mieszamy razem. Masę wkładamy do środka każdego z jabłek.
Masło topimy i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę, orzechy i proszek do pieczenia mieszamy. Jajka ubijamy stopniowo z cukrem do uzyskania jednolitej masy, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do foremki i układamy na nim jabłka. Posypujemy cynamonem.
Pieczemy je w tem. 180 stopni około 45 min.





SMACZNEGO!!!