Składniki:
- 9 szt. małych jabłek
- 100 g mielonych orzechów
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- 4 jajka
- 50 g masła
- cynamon
- 25 g mielonych orzechów
- 25 g mielonych migdałów
- 25 g marcepanu
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, odcinamy czubki i wydrążamy środki. Orzechy, migdały, marcepan i miód mieszamy razem. Masę wkładamy do środka każdego z jabłek.
Masło topimy i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę, orzechy i proszek do pieczenia mieszamy. Jajka ubijamy stopniowo z cukrem do uzyskania jednolitej masy, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do foremki i układamy na nim jabłka. Posypujemy cynamonem.
Pieczemy je w tem. 180 stopni około 45 min.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz