sobota, 14 listopada 2015

Domowy karmel

Mama pomogła mi przygotować karmel. Potrzebny był nam do ciasta. Całkiem sporo mama fanka karmelu zjadła łyżeczką. Uwielbiamy z mamą lody z karmelem. Robiąc go postanowiłyśmy zrezygnować z soli, ponieważ masło samo w sobie jest już słone.
Korzystałyśmy z przepisu na karmel ze strony Candy Company.




Składniki:

  • 200 g brązowego cukru ( może być biały, jednak jeśli cukier będzie brązowy karmel będzie miał dużo ładniejszy kolor)
  • 85 g masła
  • 120 ml śmietany kremówki 30 -36 %
 
Przygotowanie:
 
Cukier wsypujemy do garnka i nastawiamy go na średnim ogniu. Należy pamiętać o ciągłym mieszaniu cukru, żeby się nie przypalił. Na początku z cukru zrobią się grudki, jednak należy ciągle mieszać aż cukier się rozpuści i zrobi się płynny. Kiedy cukier się już rozpuści dodajemy masło i mieszamy aż masa będzie  jednolita i wtedy powoli wlewamy śmietanę kremówkę. Mieszamy aż karmel będzie całkowicie gładki. Zestawiamy z palnika i gotowe.


SMACZNEGO!!!