Żurawinę jemy często do mięsa, smażonego sera jak i dodajemy ją do herbaty. Można ją również używać do ciast i ciasteczek. Ma po prostu całą masę zastosowań. Jeszcze cieplutką zjadamy łyżeczką bez niczego.
Składniki:
- 0,5 kg świeżej żurawiny
- 1 cytryna (sok)
- 1 pomarańczo (sok)
- 1 starte jabłko
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Żurawinę myjemy i odstawiamy żeby lekko wyschła. Połowę żurawiny zasypujemy cukrem polewamy sokiem z cytryny i pomarańczy, dodajemy starte jabłko i smażymy około 10 minut, po tym czasie dodajemy pozostałą część żurawiny i smażymy 20 min. Nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz