piątek, 6 listopada 2015

Konfitura z żurawiny

Żurawinę jemy często do mięsa, smażonego sera jak i dodajemy ją do herbaty. Można ją również używać do ciast i ciasteczek. Ma po prostu całą masę zastosowań. Jeszcze cieplutką zjadamy łyżeczką bez niczego.


 

Składniki:

  • 0,5 kg świeżej żurawiny
  • 1 cytryna (sok)
  • 1 pomarańczo (sok)
  • 1 starte jabłko
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody

Przygotowanie:

Żurawinę myjemy i odstawiamy żeby lekko wyschła. Połowę żurawiny zasypujemy cukrem polewamy sokiem z cytryny i pomarańczy, dodajemy starte jabłko i smażymy około 10 minut, po tym czasie dodajemy pozostałą część żurawiny i smażymy 20 min. Nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy.





SMACZNEGO!!!