U nas sezon jabłkowy trwa. Dziś zapraszam was na tartaletki z jabłkami i borówkami, które zrobiłam z mamusią. Są szybkie i proste. Borówki jeszcze można kupić. Mama jednak zaopatrzyła nas w sporą ich ilość i mamy je zamrożone.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej (typ 480)
- 80 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 200 g borówki (świeże lub mrożone)
- 3 jabłka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 g masła
- cynamon
Przygotowanie:
Masło miksujemy z cukrem i dodajemy jajko. Kiedy masa jest puszysta dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na 30 min. do lodówki.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy je cynamonem. Borówki obtaczamy w mące ziemniaczanej. Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy nakładamy do foremek i dodajemy owoce. Pieczemy około 45 min. w tem. 180 stopni.
Posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz