poniedziałek, 9 listopada 2015

Tartaletki z zapiekanymi jabłkami i borówkami

U nas sezon jabłkowy trwa. Dziś zapraszam was na tartaletki z jabłkami i borówkami, które zrobiłam z mamusią. Są szybkie i proste. Borówki jeszcze można kupić. Mama jednak zaopatrzyła nas w sporą ich ilość i mamy je zamrożone.
 


 
 
Składniki:
 
  • 250 g mąki pszennej (typ 480)
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 200 g borówki (świeże lub mrożone)
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • cynamon
Przygotowanie:
 
Masło miksujemy z cukrem i dodajemy jajko. Kiedy masa jest puszysta dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na 30 min. do lodówki.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy je cynamonem. Borówki obtaczamy w mące ziemniaczanej. Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy nakładamy do foremek i dodajemy owoce. Pieczemy około 45 min. w tem. 180 stopni.
Posypujemy cukrem pudrem.
 


 
 
SMACZNEGO!!!