niedziela, 6 marca 2016

Bombardino z espresso i bitą śmietaną

Bombardino to bardzo popularny włoski likier jajeczny. Jest podawany na ciepło z bitą śmietaną na górskich stokach. Do kupienia w sklepach z alkoholami świata, lub nawet w Biedronce. Kiedy pierwszy raz usłyszałam o bombardino od koleżanki, wiedziałam że muszę go spróbować i zrobiłam go sobie sama z adwokata i rumu. Potem udało mi się go kupić u nas, a tym razem przyjechało do mnie z Włoch. Uwielbiam ten likier.



Składniki:

na dwie porcje w szklankach latte, te w których ja zrobiłam wystarczyło mi na 4 porcje
  • 200 ml bombardino
  • 100 ml spienionego mleka
  • 100 ml espresso
  • bita śmietana
  • kakao lub czekolada to posypania

Przygotowanie:

Bombardino podgrzewamy delikatnie w garnku i wlewamy do szklanki. Delikatnie wlewamy do niego spienione mleko, a później espresso. Na koniec dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy czekoladą. Uwielbiam ten moment po dodaniu bitej śmietany, kiedy zaczyna delikatnie wychodzić ze szklanki.


SMACZNEGO!!!