piątek, 11 grudnia 2015

Soczyste piersi z kaczki w przyprawach i czerwonym winie

Na niedzielny obiad przygotowałam piersi z kaczki w przyprawach i czerwonym winie. Zaraz pewnie ktoś zacznie krzyczeć, że wino nie jest dla dzieci. Zgadza się.  Pamiętajcie jednak że wino pod wpływem temperatury traci swoje %, a pozostaje smak i aromat. Więc i najmniejsze dzieci mogą jeść potrawy na nim przygotowane.

 
 
Składniki:
 
  • 2 piersi z kaczki
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • tymianek
  • majeranek
  • oliwa z oliwek
  • 1,5 szklanki czerwonego wina (lub więcej zależnie od wielkości naczynia żaroodpornego)
 
Przygotowanie:
 
Piersi z kaczki nacieramy oliwą z oliwek i przyprawami. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (lub choćby 2 godziny).
Następnego dnia do naczynia żaroodpornego wlewamy szklankę czerwonego wina. Tak żeby pierś z kaczki była w winie, a skórka na wierzchu. Dzięki temu pierś będzie soczysta, a skórka idealnie chrupiąca i rumiana.
Pieczemy w tem. 180 stopni około 90 min. Pilnujemy żeby w naczyniu było wino i w razie potrzeby dolewamy je w trakcie pieczenia.

Podajemy z puree ziemniaczanym.

 

 
SMACZNEGO!!!