sobota, 4 czerwca 2016

Odwrócone ciasto z truskawkami

Wreszcie pojawiły się pyszne truskawki. Mama rano pojechała na bazar i kupiła dwie łubianki z przeznaczeniem jednej na koktajl oraz ciasto, a drugiej do jedzenia.
Dziś mama zrobiła odwrócone ciasto z truskawkami jest obłędnie pyszne. Nigdy nie zostaje z niego nawet kawałek.
Co ciekawe mama mówiła że truskawki posiadają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Truskawki to bomba witaminowa więc warto je jeść w każdej postaci.




Składniki:

  • 3 jajka
  • 125 g mąki
  • sok z 1 cytryny
  • 125 g masła
  • 180 g cukru + 20 g do posypania formy
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek
+ koktajl z truskawek do polania ciasta, lub cukier puder do posypania


Przygotowanie:

Foremkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, który posypujemy 20 g cukru. Na cukrze układamy truskawki jeśli są mniejsze możemy ułożyć je całe jeśli duże kroimy je na połówki.
Masło rozpuszczamy na lekkim ogniu. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Całość mieszamy i powoli wlewamy rozpuszczone masło.  Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy masę żółtkową z ubitymi białkami. Ciasto wylewamy na truskawki. Pieczemy około 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Ciasto studzimy, odwracamy delikatnie na drugą stronę i wykładamy na talerz. Polewamy koktajlem z truskawek lub posypujemy cukrem pudrem.



SMACZNEGO!!!