Wczoraj mama przygotowała nam na obiad cukinie faszerowaną mięsem z kruszonką z bułki tartej, mozzarelli i jajka.
- 2 cukinie
- 0,5 kg mięsa mielonego
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ketchupu
- 2 jajka
- 200 g startej mozzarelli
- 8 łyżek bułki tartej
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Mięso mielone smażymy na patelni, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Cukinie myjemy, kroimy na połówki i wkładamy na 10 min do piekarnika i pieczemy w tem. 180 stopni. Wyciągamy cukinie, wydrążamy jej środek , siekamy go drobno i chwilę 2-3 minuty smażymy na patelni na odrobinie oleju. Po czym cukinie dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy jedno jajko 100 g tartej mozzareli, oraz ketchup. Całość mieszamy i nadziewamy cukinię. Drugie jajko, łączymy z resztą mozzarelli, bułką tartą i oliwą. Powinna nam powstać kruszonka, którą posypujemy cukinię. Całość pieczemy w piekarniku w tem 180 stopni około 25 - 30 min.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz