niedziela, 18 września 2016

Cukinia faszerowana mięsem z kruszonką

Wczoraj mama przygotowała nam na obiad cukinie faszerowaną mięsem z kruszonką z bułki tartej, mozzarelli i jajka.




Składniki:

  • 2 cukinie
  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 jajka
  • 200 g startej mozzarelli
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy


Przygotowanie:

Mięso mielone smażymy na patelni, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Cukinie myjemy, kroimy na połówki i wkładamy na 10 min do piekarnika i pieczemy w tem. 180 stopni. Wyciągamy cukinie, wydrążamy jej środek , siekamy go drobno i chwilę 2-3 minuty smażymy na patelni na odrobinie oleju. Po czym cukinie dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy jedno jajko 100 g tartej mozzareli, oraz ketchup. Całość mieszamy i nadziewamy cukinię. Drugie jajko, łączymy z resztą mozzarelli, bułką tartą i oliwą. Powinna nam powstać kruszonka, którą posypujemy cukinię. Całość pieczemy w piekarniku w tem 180 stopni około 25 - 30 min.




SMACZNEGO!!!