Polędwiczki wieprzowe w miodzie, białym winie i truskawkach to idealny obiad, tym bardziej że sezon truskawkowy dobiega już do końca i trzeba to wykorzystać.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki miodu
- 2 duże cebule
- 3 łyżki oliwy
- 8 łyżek jasnego sosu sojowego
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- sól
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 250 g truskawek
- kilka listków bazylii
- oliwa
Przygotowanie:
Z soku z cytryny, sosu sojowego i miodu robimy marynatę łącząc te składniki. Marynatą polewamy polędwiczki i odstawiamy na 2 godz. do lodówki.
Kroimy cebulę i wykładamy nią dno naczynia, na cebuli kładziemy polędwiczki i skrapiamy je oliwą, delikatnie solimy i posypujemy pieprzem. Wlewamy połowę marynaty i 1/4 szklanki wody i pieczemy około 45 min w tem. 180 stopni, po czym wlewamy resztę marynaty i wino, wkładamy połowę truskawek i pieczemy jeszcze 5 - 10 min. Dekorujemy resztą truskawek i listkami bazylii.
Kroimy cebulę i wykładamy nią dno naczynia, na cebuli kładziemy polędwiczki i skrapiamy je oliwą, delikatnie solimy i posypujemy pieprzem. Wlewamy połowę marynaty i 1/4 szklanki wody i pieczemy około 45 min w tem. 180 stopni, po czym wlewamy resztę marynaty i wino, wkładamy połowę truskawek i pieczemy jeszcze 5 - 10 min. Dekorujemy resztą truskawek i listkami bazylii.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz