sobota, 10 września 2016

Polędwiczki wieprzowe w miodzie, winie i truskawkach

Polędwiczki wieprzowe w miodzie, białym winie i truskawkach to idealny obiad, tym bardziej że sezon truskawkowy dobiega już do końca i trzeba to wykorzystać.





Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 8 łyżek jasnego sosu sojowego
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sól
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 250 g truskawek
  • kilka listków bazylii
  • oliwa


Przygotowanie:

Z soku z cytryny, sosu sojowego i miodu robimy marynatę łącząc te składniki. Marynatą polewamy polędwiczki i odstawiamy na 2 godz. do lodówki.
Kroimy cebulę i wykładamy nią dno naczynia, na cebuli kładziemy polędwiczki i skrapiamy je oliwą, delikatnie solimy i posypujemy pieprzem. Wlewamy połowę marynaty i 1/4 szklanki wody i pieczemy około 45 min w tem. 180 stopni, po czym wlewamy resztę marynaty i wino, wkładamy połowę truskawek  i pieczemy jeszcze 5 - 10 min. Dekorujemy resztą truskawek i listkami bazylii.


SMACZNEGO!!!